Andropaus

Många män har aldrig hört talas om andropaus, som innebär ett manligt klimakterium. Men det är likväl ett faktum att alla män förr eller senare hamnar här. Könshormonet testosteron börjar minska i manskroppen redan när du fyller trettio med 1-2 procent per år.

Andropaus inträffar vid femtio eller ännu senare. De olika ”övergångssymptomen"  kan innebära att du får lägre självkänsla, blir tröttare, blir ojämnare i humöret, börjar tvivla på din egen förmåga och attraktionskraft, känner dig mindre motiverad och att sexlusten kan minska. 

I synnerhet upplevs rubbningarna i sexualiteten som ett stort problem om du drabbas av olika typer av erektil dysfunktion. De här sexuella problemen i "det manliga klimakteriet" kan vara orsakade av testosteronbrist. Det sker då testiklarna börjar arbeta mindre effektivt och tillverkar få eller inga hormoner.Även om testosteronbrist kan uppstå i alla åldrar, är det mer troligt att du drabbas i takt med att du blir äldre. 

Detta hänger delvis samman med din livsstil. Övervikt, en stillasittande vardag, högt alkoholintag är några av de faktorer som gör dig mindre manlig. Testosteronbrist kan också bero på skada i testiklarna och är också vanligare bland män med sämre hälsa (som i sin tur förstås hänger samman med livsstilen för de flesta), som högt blodtryck, diabetes, prostatasjukdomar, astma och KOL 

För att ta reda på huruvida du lider av testosteronbrist bör du kontakta en läkare för att ta få veta hur det står till i kroppen. Som tur är kan du med hjälp av en hälsosam livsstil både boosta testosteronet och öka såväl lusten som självkänslan! Genom att skära ner på alkoholen och äta en renare kost, röra på dig och bygga styrkan i musklerna samt förbättra sömnen kommer du att må betydligt bättre vilket kommer att få dig att trivas bättre med livet, något som återspeglar sig positivt på såväl relationer som din kropp. 

Du har alla möjligheter i världen att åldras stiligt och göra det bästa även av denna din mogna tid i livet.

Läs mera om hur du kan boosta testosteronet i boken MAN-UP - MER NJUTNING FÖR MÄN! Boken är skriven av Ylva Franzén och kan köpas som e-bok HÄRwwwafroditesapotek.se